Na koji način birate svoje ciljeve u roditeljstvu?

“Želim da radim sasvim drugačije nego što su moji roditelji radili” jedan je od čestih odgovora. Koliko je onda takav naš pristup – zaista naš, a koliko je i dalje određen i uslovljen pristupom naših roditelja? Još Jung je uočio da nas to može odvesti u pogrešnom smeru: “Oni koji su odgajani isuviše strogo, svoju sopstvenu decu upropašćavaju neukusnom, neverovatnom tolerancijom; ono što je od njih u detinjstvu skrivano, svojoj deci otkrivaju sa istom takvom upornošću i prosvetiteljski. Oni, dakle, samo padaju u drugu krajnost.”

Sve dok smo vođeni potrebom da radimo “na deci” ono što bi zapravo trebalo da radimo na sebi, ostajemo zaglavljeni u sopstvenim disfunkcionalnim obrascima, uvereni da je dovoljno samo da “živimo za njih” i dajemo im ono naše “najbolje” da bi njihovo mentalno zdravlje cvetalo. Međutim, kako Jung upozorava, “ličnost ne može da odgoji onaj ko je i sam nema.” Logikom “nisam ja važan/važna” izbegavamo rad na prevazilaženju svojih nezadovoljstva i ograničenja, istovremeno pritiskajući sopstvenu decu da umesto nas ostvare rezultate koje mi nikad nismo postigli.

Što je još gore, naše neispunjene potrebe, budući neosvešćene, nas sprečavaju da jasno vidimo prave potrebe naše dece. Ako su naši roditelji slamali našu volju, naš otpor prema autoritetu možda će učiniti da izbegavamo postavljanja bilo kakvih granica svojoj deci, istovremeno i dalje bespoštedno ograničavajući sebe i sopstvenu volju. Na taj način pravimo dvostruku štetu – jer ni sebi ni svojoj deci ne dajemo ono što nam je istinski potrebno – sebi više slobode, a deci više ograničenja. Ili ćemo, umesto da razvijamo svoje talente, postati opterećeni njihovim uspesima, opet ostajući zaglavljeni u nezadovoljstvu svoje nedovoljno razvijene ličnosti, istovremeno gurajući svoju decu u nezadovoljstvo ganjanja tuđih interesovanja i ambicija.

Roditeljstvo je zato pre svega vaspitavanje sebe. Kada vas, kako Jung kaže, obuzme “pedagoški entuzijazam”, uvek se prvo zapitajte – da li je ono što želim da promenim kod svog deteta, nešto što bi zapravo trebalo da PROMENIM U SEBI?

Samo ličnost može da odgaji ličnost.

Jovana Papan

Psihodinamski kouč u edukaciji, autorka knjige Politika za decu, osnivač portala za roditelje Detinjarije

Scroll to Top